I dag, Fredag 24. August 2018, lanser vi Utenrix.no, en ny nettside for utenrikssaker.

Utenrix.no henter inn aktuelle utenrikssaker fra norske og utenlandske nettaviser. Nettsiden viser nyhetssaker både på norsk og engelsk.

I første omgang er hovedfokuset på Europa, men fremover vil flere nettaviser fra Asia, Afrika og Sør-Amerika bli lagt til.

Utenrix startet som som et sideprosjekt jeg lagde for meg selv. Jeg bor i Catalonia og for å følge med på situasjonen her leste jeg spanske, katalanske og baskiske nettaviser med hjelp av Google Translate. Med katalanske politikere i eksil i Skottland, Belgia, Sveits og Tyskland og med arrestordre for Puigdemont sendt til Finland måtte jeg lese nyheter fra enda flere regioner og språk for å holde meg oppdatert.

Norge er et lite land og det er dyrt å lage utenrikssaker, så det er umulig for norske medier å dekke alt som skjer rundt omkring i verden. Jeg håper utenrix.no kan være med å få folk til å lese mer utenriksstoff og få et bedre bilde av hva som skjer i utlandet.

Jeg utviklet utenrix.no som et verktøy slik at jeg selv kan holde meg bedre oppdatert på hva som skjer i verden, og jeg håper flere vil få nytte av nettsiden!

Hvordan Utenrix.no fungerer

Tjenesten henter inn utenlandske nyhetssaker fra Reddit, Google News og direkte fra en rekke nettaviser. Norske utenrikssaker blir hentet inn fra Storyboard.news.
Nyheter på andre språk enn Norsk og Engelsk blir automatisk oversatt til Engelsk.
Eksempel: Nyheter på portugisisk fra www.dn.pt blit oversatt til engelsk.
Når man klikker på en sak på, for eksempel, spansk vil saken åpnes i Google Translate og bli automatisk oversatt til engelsk.
Maskin læring blir brukt til å analysere nyhetsakene og identifisere land, personer og byer so nyhetene handler om.
Delingstall blir hentet inn slik at utenrikssakene kan rangeres etter hvilke som er mest delt.

Mest delte saker for land som er mest omtalt i nyhetene

Søkemotor:

Alle engelske og oversatte saker blir indeksert i vår søkemotor, så man kan søke på engelsk og få resultater fra aviser i andre språk som polsk, spansk eller tysk.

Personer i nyhetene

Utenrix viser hvilker personligheter som er mest omtalt i nyhetene til en hver tid, og henter inn fra wikipedia en kort forklaring på hvem personen er.

Vi håper du liker utenrix.no og ta gjerne kontakt om du har noen tilbakemeldinger!
Kontakt meg på epost: olav@web64.com

Følg Utenrix:

Opinion24.eu

Vi vil ta med erfaringene med å lage utenrix.no og vil etter hvert lansere enda en nyhetsportal.

Opinion24.eu vil hente inn leder/meninger saker fra aviser i hele Europa slik at man kan se hva folk rundt omkring i Europa mener om aktuelle saker.

Gå til http://opinion24.eu for å registrere din interesse, og du vil bli oppdatert når nettsiden lanseres.


Av: Olav Hjertaker (@olavhjertaker)
Web64 AS